65 begrotingstips voor ondernemers

Helaas faalt 40-50% van alle ondernemers binnen 5 jaar. Dat doet pijn ja. Het is een groot deel. Ik zie het liefst alle ondernemers slagen. Om de overlevingskans van jouw onderneming te vergroten vertel ik je eerst wat de hoofdoorzaken zijn waarom zo veel ondernemers failliet gaan of hun activiteiten staken binnen 5 jaar.

In bijna alle onderzoeken naar het falen van ondernemingen kom je de volgende drie hoofdoorzaken tegen:

 1. Gebrek aan visie en leiderschap: geen plan hebben, geen beslissingen kunnen nemen, een gebrekkige aanpak, niet of slecht kunnen delegeren, slechte marketing etc.
 2. Slecht financieel management: geen financieel plan of budget, slecht bijgehouden financiële administratie, gebruik aan inzicht in financiën, te kleine reserves etc.
 3. Onvoldoende luisteren naar de klant: te duur/te goedkoop, aanbod niet uniek genoeg, de behoefte van de klant niet goed kennen, beperkte waardepropositie

Zie je de rode draad? Het klopt. Het ontbreken van een goed plan en/of budget is een van de belangrijkste redenen waarom ondernemers falen. Meer dan de helft van alle kleine ondernemingen met minder dan 5 werknemers stelt nooit een budget op. Deze ondernemingen komen met allerlei excuses, zoals: ‘Ik kan mijn omzet niet voorspellen’ en ‘Het kost te veel tijd’. Bedrijven die al wat langer meedraaien, begrijpen het belang van plannen en meten wel. Zonder een goed begrip van de geleverde prestaties is het bijna onmogelijk om intelligente financiële beslissingen te nemen voor je bedrijf. Het maandelijkse budgetrapport is het meest basale managementrapport. Het toont de ontwikkeling van de omzet en kosten ten opzichte van het budget.

Een begroting koppelt de middelen aan de doelstellingen en strategieën en toetst de financiële haalbaarheid van je ondernemingsplan. In mijn boeken vind je nog veel meer tips en gratis rekenmodellen om je voordeel uit te rekenen.

65 handige begrotingstips

Om je een stukje op weg te helpen heb ik 65 superhandige begrotingstips voor je op een rijtje gezet.

De begrotingstips heb ik opgesteld in de volgende categorieën:

 • Plannen maken (12)
 • Informatie verzamelen (6)
 • Werkplan uitvoeren (7)
 • Investeringsbegroting (3)
 • Financieringplan (3)
 • Exploitatiebegroting (13)
 • Liquiditeitsprognose (7)
 • Privébegroting (5)
 • Algemene tips (7)
 • Monitor resultaten (2)

Download 65 handige begrotingstips

Vul hieronder je naam en emailadres in en download direct de whitepaper ’65 handige boekhoudtips’. De whitepaper wordt per email verzonden.

Deze begrotingstips zijn niet bedoeld als financieel advies. Eventuele financiële voordelen zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie. Twijfel je of bepaalde tips op jou van toepassing zijn? Raadpleeg dan een adviseur.

65 handige begrotingstips

Nog geen reacties.

Geef een reactie